Kinderen versus planning

Kinderen versus planning

Ditmaal een gastblog uit België van Tina Favache. Tina is moeder van 2 jongens, opruimcoach en eigenaresse van Quali-time.

Kinderen <> planning

Planning … voor sommige mensen een evidentie. Je hebt een agenda en noteert alles daar mooi in.
Of je hebt een (prik)bord en versiert dit met 101 gekleurde post-it’s.

Spijtig genoeg is een goede planning maken en bijhouden voor de meeste mensen een lijdensweg. Ze beginnen eraan met volle moed en halfweg is het overzicht al zoek. Laat staan dat deze planning dan volledig uitgevoerd en opgevolgd gaat worden …

Toch verwacht onze maatschappij dat wij geordend en georganiseerd zijn tot in de punten.
- Iedereen moet op tijd op zijn werk of school zijn;
- Alle ingrediënten voor een verse en gezonde maaltijd moeten dagelijks in huis zijn;
- Het huis moet spik & span zijn;
- En niet te vergeten, moet je ook nog quality-time met je gezin doorbrengen!

Hoe je het ook draait of keert, onze kinderen zien deze dagelijkse struggle en zullen er zeker van op jonge leeftijd mee geconfronteerd worden.

Als opruimcoach probeer ik naast de ouders die mijn hulp op dit gebied inroepen ook het kind(eren) niet uit het oog te verliezen. Niets is namelijk ZO frustrerend als “van niets weten”, zelfs voor een jong kind. Daarom raad ik ouders aan om hun kinderen mee te betrekken in de dagelijkse planning en organisatie. Dit is natuurlijk leeftijdsgebonden.

- Een kind van 2 a 3 jaar heeft maximaal een zicht op wat er zich diezelfde dag zal afspelen.
- Een kind van 5 jaar of ouder kan gemakkelijk een week overschouwen.

Een planningsbord op kinderniveau is daarom ideaal als startpunt bij jonge kinderen. Dit geeft een visueel beeld van de dag of week. Hierdoor heeft je kind een houvast en voelt hij zich betrokken in de gezinsplanning.

Maak deze dan zeker ook niet te ingewikkeld in het begin! Bij een kind van 2 a 3 jaar beperk je je best tot 3 tot 4 items (bv. Papa is vanavond niet thuis, maar mama wel + morgen ga je naar oma).

Eenmaal ze wat ouder worden kan je dan hobby’s, uitstapjes, feestdagen,… toevoegen. Zo kan je kind ook uitkijken en aftellen naar een leuk moment.

Ook de keerzijde is belangrijk! Minder leuke verplichtingen zoals de tandarts, dokter of kapper krijgen een duidelijke timing waardoor kinderen hiermee beter leren omgaan.

Deze kleine stappen zijn een perfecte voorbereiding op het plannen en organiseren dat ze later als volwassene zullen moeten hanteren. Repetitief uitstelgedrag kan op deze manier van jongsaf wat onderdrukt worden.

Maak van plannen en planning dus een leuk gezinsgebeuren en geef het een centrale plaats in jullie gezin. Zowel ouder als kind zullen er voordeel uit halen!

Tina Favache
www.quali-time.be

qualitime opruimcoach

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »