Weer naar school
- Geplaatst op
- Door Drs. Tamar de Vos – van der Hoeven
- Geplaatst in basisschool, overzicht, planbord, planning, ritme, school, schoolweek, structuur, vakantie, zomervakantie
- 0
Na 6 weken zomervakantie is het weer tijd om naar school te gaan. Niet voor ieder kind is deze overgang even makkelijk. Hoe zorg je nu voor een soepele overgang van de vrijheid van vakantie naar de dagelijkse structuur van school?
De zomervakantie zit er op, de scholen beginnen!
De vakantie is (bijna) weer voorbij en alle kinderen mogen weer naar school. Voor veel ouders iets om naar uit te kijken, zeker na de maanden van thuisonderwijs vóór de vakantie. Maar voor veel kinderen is het ieder jaar toch wel weer flink wennen, terug naar school. Dit jaar kan dat wennen nog wat extra tijd en moeite kosten, omdat kinderen het schoolritme door Corona wel heel erg zijn kwijtgeraakt.
Ieder kind is ook anders. Het ene kind kijkt er reikhalzend naar uit weer naar school te kunnen en eindelijk de klasgenootjes en juf /meester weer te mogen zien. Het andere is met frisse tegenzin de dagen aan het aftellen dat de school, met al zijn verplichtingen en eisen, weer start.
voorbereiding laatste vakantieweek
Maar of je kind er nu wel of geen zin in heeft, weet: ‘een goede voorbereiding is het halve werk.’ Zorg dat je kind(eren) en jij op tijd klaar zijn voor een nieuw schooljaar. En dat start al in de laatste week van de vakantie.
In de vakantie laten we als ouders de teugels vaak wat vieren. Zeker met het warme weer verwachten we echt niet dat onze kinderen iedere avond om acht uur slapen. En een extra ijsje, later eten omdat het nog zo lekker is in het park of nog even wat extra schermtijd moet in de vakantie toch kunnen? Maar om weer terug te komen in het schoolritme, is het wel verstandig hier in de laatste week van de vakantie aan te gaan werken: weer op vaste tijden eten, stapje voor stapje weer op tijd naar bed / opstaan en weer iets meer regels. Zo zal het starten van de eerste schoolweek wat soepeler verlopen.
Veel kinderen vinden het fijn wanneer de vakantie op een duidelijke manier wordt afgesloten. Een laatste dagje uit, een speciaal etentje of een vast ritueel helpt je kind(eren) ervaren dat de vakantie nu weer voorbij is.
Praat over de leuke dingen die jullie deden tijdens de vakantie en bespreek daarna hoe het straks weer op school zal gaan. Wat zal er nieuw zijn op school (een andere meester of juf, een ander lokaal, misschien nieuwe klasgenootjes), waar heeft je kind zin in en waar ziet hij/ zij misschien een beetje tegen op?
Wanneer je kind een beetje opziet tegen school kan je het gevoel hebben je kind het beste te helpen door er nog maar even niet over te praten. Maar het tegendeel is vaak waar. Juist door wel te praten over school en de dingen waar je kind tegen opziet, help je hem/ haar uiting te geven aan deze gevoelens, kan je bepaalde zorgen hopelijk wegnemen en kunnen jullie samen verzinnen wat er wel leuk is aan weer naar school gaan. Let ook op de manier waarop je praat over school. Zeggen dat je kind weer naar school ‘mag’, geeft al een andere lading dan zeggen dat je kind weer naar school ‘moet’.
Samen een mooie nieuwe tas, broodtrommel of beker kopen voor school, kan kinderen ook helpen voorbereiden op school. Check samen of alles wat nodig is voor school (tas, trommel, gymkleding, opgepompte fietsbanden etc.) aanwezig is. Zo wordt het weer naar school gaan wat concreter.
overzicht
In de zomervakantie raken kinderen vaak het overzicht op de dagen een beetje kwijt. Ze hebben weinig houvast om te weten of het nu bijvoorbeeld woensdag is of zaterdag. Een weekschema (bijvoorbeeld in de vorm van een planbord) kan dan helpen om hier weer grip op te krijgen. Zo kan je kind ook meteen zien hoeveel dagen het nog duurt tot de school weer start. En wanneer school eenmaal gestart is, helpt het schema je kind om goed te zien welke dag het is en wat er die dag gaat gebeuren (naar de BSO, sporttraining, opgehaald door oma, ’s middags vrij etc.).
rust
Die eerste weken op school kunnen best vermoeiend zijn voor kinderen. Ze hebben tijd nodig om weer in het ritme te komen. De meeste scholen houden hier ook rekening mee en starten de eerste dagen nog wat rustiger op. Als ouder is het verstandig om hier ook rekening mee te houden en die eerste weken niet te veel na school te plannen. Kinderen zijn vaak moe als ze uit school komen en hebben behoefte aan wat rust thuis. Probeer als dat even kan ‘s middags wat extra tijd te hebben voor je zoon of dochter om de dag te kunnen bespreken. Al wil niet ieder kind dit. Sommige kinderen hebben eerst even de tijd nodig om uit te rusten en komen pas bij het slapen gaan met verhalen.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...